Behandeling

Behandeling

Binnen Prolis kunnen we verschillende soorten behandeling aanbieden om jou of je gezin verder te helpen op moment dat je iets lastig vindt of vastloopt.

Na de aanmelding nemen we contact met je op en kijken we samen met jou naar wat de hulpvraag is en welk behandeltraject hierbij het beste zou kunnen passen.

 

 

Wij bieden handvatten aan ouders en verzorgers voor opvoeding en/of omgang met kinderen met sociaal-emotionele en/of psychiatrische problematiek.

Onze behandeltrajecten zijn kort van intensiteit en vallen onder de BGGZ standaarden. Hierbij is er altijd een regiebehandelaar betrokken om het proces goed te ondersteunen en monitoren.

Vaktherapie

Vaktherapie is een andere manier van behandelen van psychosociale en psychiatrische problematiek. Niet praten, maar juist doen en ervaren staan bij vaktherapie centraal. Dit kan bijvoorbeeld via een rollenspel, muziek, dans, bewegingsoefeningen, sport, spelen of tekenen.

Vaktherapie is de overkoepelende naam voor beeldende therapie, danstherapie, dramatherapie, muziektherapie, psychomotorische therapie, psychomotorische kindertherapie en speltherapie.

Je doet als cliënt verschillende ervaringen op tijdens de behandeling. Deze ervaringen leiden tot nieuwe vaardigheden en inzichten die je in jouw dagelijkse leven kunt toepassen. Het gaat om emotionele vaardigheden, cognitieve vaardigheden, sociale vaardigheden of vaardigheden op lichamelijk gebied.

Je kunt vaktherapie als individu, als gezin, als partners of in een groep krijgen. 

Vaktherapeutische systeemtherapie

Binnen Prolis bieden wij Vaktherapeutische systeem therapie (VTST) voor systemen die vastlopen in het contact met elkaar. Denk bijvoorbeeld aan moeite met communicatie en samenwerken, vastlopen in het maken van afspraken of andere hulpvragen. Vragen waarbij kunnen zijn: Hoe ga je met elkaar om? Van welke patronen hebben gezinsleden last? Wat werkt wel in jullie gezin en wat niet?

Wat gaan we doen?

De sessies vinden plaats in de gymzaal en er wordt gewerkt met ervaringsgerichte oefeningen. Waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van bewegingsgerichte activiteiten waar alle gezinsleden aan mee kunnen doen.

Door een combinatie van vaktherapeutische en systeemtherapie wordt het systeem met ervaringsgerichte oefeningen ondersteund bij het verder ontwikkelen van vaardigheden en het stimuleren van ieders kwaliteiten. Leden binnen het systeem leren elkaars mogelijkheden en beperkingen beter begrijpen en deze te gebruiken en er mee om te gaan.

Tijdens VTST-sessies werkt de therapeut samen met het kind in een veilige en gestructureerde omgeving. De therapeut observeert het gedrag en de bewegingspatronen van het kind en gebruikt verschillende bewegingsactiviteiten, zoals spel, dans, sport en lichaamsgerichte oefeningen, om specifieke doelen te bereiken. Deze activiteiten zijn afgestemd op de individuele behoeften en mogelijkheden van het kind.

 

CGT

Cognitieve Gedragstherapie korten we af tot CGT. Wat belangrijk is om te onthouden is dat CGT over jou gaat! Ieder mens heeft gedachtes die negatief, somber of angstig zijn. Maar als dit nou heel vaak voorkomt kun je daar last van hebben bij de dingen die je doet, of juist niet durft te doen. Tijdens de behandeling ga je samen met de behandelaar je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag onderzoeken. Welke gedachtes zitten jou in de weg? Waar komen ze vandaan? En nog belangrijker; wat kun je eraan doen? Niet helpende gedachtes worden ook wel ‘dysfunctionele gedachtes’ genoemd. Zoals hierboven al staat vinden we het erg belangrijk dat we een werkwijze (methode) toepassen die effectief is (dus waar je ook echt wat aan hebt) en dat de verandering blijvend (duurzaam) en belangrijk (relevant) voor jou is.

CGT werkt vanuit de overtuiging dat DENKEN, DOEN en VOELEN met elkaar te maken hebben.

Het doel is dat je je bewust wordt van de belangrijke invloed van niet helpende gedachten op emoties en gedrag. Hiermee bedoelen we dat we gaan oefenen met realistisch denken zonder dat emoties de overhand nemen en er negatief gedrag blijft bestaan. Dit gaan we doen door middel van denkoefeningen en gedragsoefeningen waarbij we aanhaken op concrete voorbeelden uit het dagelijks leven 

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat voor jou belangrijke mensen worden betrokken bij de therapie. Denk bijvoorbeeld aan je (stief)ouders, (stief)broers/zussen of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor hoe er met elkaar wordt omgegaan en hoe dat prettiger zou kunnen. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen, bijvoorbeeld een overleden familielid of familie waar geen contact meer mee is.

Het uitgangspunt is dat als iemand het moeilijk heeft, die moeilijkheid ook altijd van invloed is op de belangrijke mensen om diegene heen en dit geldt ook andersom. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals school, buurt, religie, cultuur en werk hebben op dat waar jij het moeilijk mee hebt en op alle gezinsleden en andere betrokken.

Bij Prolis bieden we twee varianten van systeemtherapie:

  • kortdurende therapie voor ouders ten behoeve van de hulpvraag van het kind (3 tot 8 gesprekken)
  • kortdurende gezinstherapie (3 tot 12 gesprekken).