Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een proces waarbij de therapeut op transparante en met de patiënt vooraf overeengekomen wijze, zo veel mogelijk in de wetenschappelijke (klinische) psychologie verankerde en zo veel mogelijk effectief gebleken kennis en methoden toepast om de emotionele en/of gedragsproblemen van de patiënt duurzaam en relevant te reduceren.

Zo en nu in makkelijke woorden. Cognitieve Gedragstherapie korten we af tot CGT, dat scheelt alweer een paar moeilijke woorden. Wat belangrijk is om te onthouden is dat CGT over jou gaat! Ieder mens heeft gedachtes die negatief, somber of angstig zijn. Maar als dit nou heel vaak voorkomt kun je daar last van hebben bij de dingen die je doet, of juist niet durft te doen. Tijdens de behandeling ga je samen met de behandelaar je eigen gedachtes, gevoelens en gedrag onderzoeken. Welke gedachtes zitten jou in de weg? Waar komen ze vandaan? En nog belangrijker; wat kun je eraan doen? Niet helpende gedachtes worden ook wel ‘dysfunctionele gedachtes’ genoemd. Kijk maar eens naar het plaatje hiernaast. Zoals hierboven al staat vinden we het erg belangrijk dat we een werkwijze (methode) toepassen die effectief is (dus waar je ook echt wat aan hebt) en dat de verandering blijvend (duurzaam) en belangrijk (relevant) voor jou is.

CGT werkt vanuit de overtuiging dat DENKEN, DOEN en VOELEN met elkaar te maken hebben.

Voorbeelden

  • Als je denkt dat niemand je aardig vindt, geeft dat je een verdrietig gevoel en blijf je in je eentje thuiszitten.
  • Als je denkt dat je nooit iets goed doet, kan je dat je een boos gevoel geven. Je doet je best niet meer, omdat het ‘toch nooit goed is’.
  • Je voelt je gespannen en je merkt dat je hart sneller begint te kloppen en je denkt: ‘O nee, ik krijg een hartaanval’ en vervolgens ga je niet naar de verjaardag waar je net z’n zin in had.

Praktische informatie

    Voor wie: voor kinderen en jongeren tussen de 8 en 18 jaar, met een motivatie om te starten!

     

    De hulpvraag is: een enkelvoudige CGT vraag rondom angst-, depressie- of traumatische klachten. Ook wel internaliserende problematiek genoemd.

    Hoe vaak: Er zijn 10 – 15 sessies van ongeveer een uur.

     

    Waar: op één van de locaties van Prolis. Dit kan in Arnhem, Nijmegen of Gennep zijn.

    Doel

    Het doel is dat je je bewust wordt van de belangrijke invloed van niet helpende gedachten op emoties en gedrag. Hiermee bedoelen we dat we gaan oefenen met realistisch denken zonder dat emoties de overhand nemen en er negatief gedrag blijft bestaan. Dit gaan we doen door middel van denkoefeningen en gedragsoefeningen waarbij we aanhaken op concrete voorbeelden uit het dagelijks leven *. Op het moment dat er een specialistisch ambulant hulpverlener betrokken is vanuit Prolis wordt daarmee intensief samengewerkt gedurende het gehele behandeltraject. Omdat we vanuit Prolis de visie hebben om systemisch te werken, worden ouders ook betrokken bij de behandeling.

    *Wanneer er sprake is van traumatische klachten dan wordt er samen met het kind/de jongere en zijn ouders gekeken welke behandelvorm het meest passend is. Wij passen geen EMDR toe, maar kunnen het kind/de jongern wel voorbereiden op een EMDR behandeling. De belangrijkste componenten van traumagerichtte CGT zijn Imaginaire Exposure en Imaginaire Rescripting. Deze behandelvormen zijn, net als EMDR, als eerste keuze in de behandelrichtlijn voor PTSS opgenomen.

    *Wanneer er sprake is van depressieve klachten dan wordt gestart met activatie (doen). Wanneer er sprake is van suïcidale gedachtes vindt er nauw contact met de huisarts plaats.

    Voorbeeld oefening

    Wanneer we eenmaal weten welke denkfouten we maken, kunnen we ze uitdagen en meer evenwichtige en helpende gedachten ontwikkelen.

    Onderzoek je gedachten en schrijf enkele voorbeelden van je denkfouten op. Kies een van de drie soorten denkpatronen die je vaak hebt, welke gedachte heb je vandaag gehad die past bij dit denkpatroon.

    Door het op te schrijven wordt het inzichtelijker en kun je er vanaf afstand naar kijken, dit helpt je bewustwording en dit kan je helpen om het in de toekomst anders te zien en / of handelen.

    Vragen

    ZWARTE BRIL – Je kunt de positieve dingen die gebeuren niet zien.

     

    WAT POSITIEF IS TELT NIET – Je negeert alles wat positief is of doet het als onbelangrijk af.

     

    HET NEGATIEVE OVERSCHATTEN – Je maakt kleine dingen groter dan ze werkelijk zijn.

    Meld u vandaag nog aan

    U kunt zich zeer gemakkelijk via onze website aanmelden. Na uw aanmelding nemen we contact met u op voor het plannen van een vrijblijvend klikgesprek.

    aanmelden