Systeemtherapie

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het belangrijkste kenmerk van systeemtherapie is dat voor jou belangrijke mensen worden betrokken bij de therapie. Denk bijvoorbeeld aan je (stief)ouders, (stief)broers/zussen of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Tijdens de therapie is er veel aandacht voor hoe er met elkaar wordt omgegaan en hoe dat prettiger zou kunnen. Er wordt ook rekening gehouden met eventuele belangrijke afwezigen, bijvoorbeeld een overleden familielid of familie waar geen contact meer mee is.

Het uitgangspunt is dat als iemand het moeilijk heeft, die moeilijkheid ook altijd van invloed is op de belangrijke mensen om diegene heen en dit geldt ook andersom. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals school, buurt, religie, cultuur en werk hebben op dat waar jij het moeilijk mee hebt en op alle gezinsleden en andere betrokken.

Bij Prolis bieden we twee varianten van systeemtherapie:

  • kortdurende therapie voor ouders ten behoeve van de hulpvraag van het kind (3 tot 8 gesprekken)
  • kortdurende gezinstherapie (3 tot 12 gesprekken).

Hoe ziet het eruit?

Bij Prolis bieden we systeemtherapie op verschillende manieren aan. Bij de verbale therapie wordt er gesproken en dit kan op verschillende manieren; individueel, met het hele gezin, of (tijdelijk) met alleen ouders.

Ook bieden we non-verbale systeemtherapie aan, waarbij we praten combineren met ervaren door middel van oefeningen begeleid door een vaktherapeut in samenwerking met een systeemtherapeut. Dit aanbod noemen we PMST.

Kortdurende therapie voor ouders met het oog op de hulpvraag van het kind

Het kan zijn dat ouders door gebeurtenissen niet meer goed kunnen samenwerken en of op één lijn zitten. In de kortdurende therapie voor ouders is het doel ‘ouders kunnen weer constructief samenwerken’. We zien vaak dat ouders door gebeurtenissen in (negatieve) patronen verzeild kunnen raken en elkaar niet meer goed kunnen vinden als veilige haven. Dit is van invloed op kinderen. Voor kinderen is het belangrijk dat ouders goed kunnen samenwerken. Kinderen kunnen namelijk klachten ontwikkelen als ouders niet meer op 1 lijn zitten of strijd hebben. Als ouders niet meer de veilige haven zijn, is er onvoldoende basis voor de kinderen waaruit zij zich kunnen ontwikkelen. De ontwikkeling van het kind kan dan stagneren, wat weer van invloed is op de  onderlinge relaties in het gezin en zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan. In de kortdurende therapie voor ouders wordt er ruimte gemaakt om het (negatieve) patroon te onderzoeken. Er is aandacht voor wat er precies tussen ouders gebeurt en de focus ligt daarbij op de onderliggende emoties, angsten en wensen waardoor een ouder geneigd is op een bepaalde manier te reageren. En vervolgens de andere ouder geneigd is om zijn/haar manier te reageren, waardoor het patroon in stand gehouden wordt. Als ouders zich meer bewust zijn van onderliggende emoties, angsten en wensen en samen hier weer over kunnen praten, kan de relatie hersteld en de band versterkt worden. Hierdoor zien zij dat ouders weer samenwerken en is de weg weer vrij voor kinderen om een beroep op hun ouders te kunnen doen.

Kortdurende gezinstherapie

In de gezinstherapie gaan we er vanuit dat problemen van een kind in verband staan met het gezin en of de omgeving waarin het kind leeft. We vinden het daarom belangrijk om met het hele gezin kennis te maken, gezinsleden mee te laten praten en iedereen mee te laten denken over een oplossing. De systeemtherapeut is gericht op hoe gezinsleden met elkaar praten en met elkaar omgaan. Vaak is er sprake van onwetendheid en vatten gezinsleden bedoelingen van elkaar verkeerd op. Men is geneigd voortdurend op elkaars gedrag te reageren, het vertrouwen is weg tussen ouder en kind en omgekeerd. Zo kan het gezin in vaste, negatieve patronen belanden, een vicieuze cirkel raken en er niet meer samen uitkomen.

De systeemtherapeut probeert een gesprek te creëren waarin gezinsleden weer open met elkaar kunnen praten over hoe zij zich voelen, wat zij wensen en waar ze bang voor zijn. Dit om elkaar weer beter te gaan begrijpen en uiteindelijk weer meer vertrouwen in elkaar te krijgen. En vertrouwen in elkaar kan er voor zorgen dat kinderen weer steun bij hun ouders gaan zoeken en ouders hun kind bijvoorbeeld losser kunnen laten. Banden van gezinsleden kunnen hersteld en versterkt worden waardoor gezinsleden zich beter, zekerder en sterker gaan voelen.

Belemmeringen

Om goed van systeemtherapie bij Prolis te kunnen profiteren, kunnen de volgende situaties belemmerend zijn. Ouders die in een complexe echtscheiding verwikkeld zijn of als er sprake is van een onder toezichtstelling zijn vanuit de jeugdbescherming, waarbij betrokkenen niet op een lijn of beperkte gemotiveerd zijn. Ook een verstandelijke beperking kan therapie bemoeilijken. Mogelijk is er in deze situatie is eerst een andere vorm van therapie passender. 

Passend voor jou?

Ben je benieuwd of systeemtherapie voor jou (en je belangrijke naasten) van betekenis zou kunnen zijn? Bespreek het met je ambulante begeleider/ behandelaar of vraag advies via onze site. Wij staan altijd voor je klaar om met je mee te denken!